Op bezoek in Rockanje

Leden van de werkgroep op bezoek in Rockanje.

De werkgroep begraafplaats Emaus is altijd geïnteresseerd in werkzaamheden van andere werkgroepen op het zelfde gebied. Zo kwamen wij enige tijd geleden in contact met Meta Snijders, een oud medewerkster van het Visserij Museum Vlaardingen, van de werkgroep begraafplaats “Maria Rust” te Rockanje van de Historische Vereniging Westelijk Voorne. De werkgroep zet zich in om de uit 1828 daterende begraafplaats weer een mooi aanzien te geven en er zo ook een mooi wandelpark van te maken. De eerste fase was het inventariseren en opknappen van de grafzerken, zoals rechtzetten en teksten waar nodig weer in te kleuren. En dat is keurig gelukt! Nu was ons email adres in het bestand van de werkgroep achter gebleven en ontvingen wij zodoende een uitnodiging om op vrijdag 23 november de afronding van de 2e fase bij te wonen. Graag is daar gehoor aan gegeven en we beleefden een interessante middag. De 2e fase hield in de afronding van opknappen van paden en groen. Bijzonder was, dat in het beplantingsplan veel vaste planten zijn opgenomen. De laatste boom en vaste planten werden onder toeziend oog van veel belangstellenden door wethouder Hans van Lith en werkgroep lid Korrie Korrevaart geplant. Na dit officiële gedeelte hield Bert Griffioen van de gelijknamige vaste-planten kwekerij uit Wassenaar een boeiende lezing over het gebruik van vaste planten “In strijd tegen het onkruid” en dan in het bijzonder in openbare groenstroken en op begraafplaatsen. De onderhoudskosten worden zo op korte termijn fors gereduceerd! Het was een leerzame middag, waar veel voordeel mee gedaan kan worden. Veel van dergelijke activiteiten vallen en staan altijd met ondersteuning van sponsoren en giften. De indrukwekkende sponsoren lijst deed ons wel een beetje jaloers worden.

De begraafplaats heeft een eigen website: www.begraafplaatsmariarust.nl.

Wethouder Hans van Lith en tevens voorzitter van de Historische Vereniging, plant samen met Korrie Korevaart, lid van de werkgroep, de laatste boom van het restauratieproject. 

 

Op de begraafplaats liggen verschillende personen met de naam Van Marion. Wellicht familie van onze werkgroepleden Marianne en Kees?

Terug