Rooms-Katholieke begraafplaats

Rooms-Katholieke begraafplaats opgeknapt

Het was even schrikken voor de leden van de werkgroep inventarisatie begraafplaats Emaus. En ongetwijfeld ook voor bezoekers. De laatste maanden wordt er hard gewerkt aan het opknappen van het groen en paden. Op het moment krijgt de tuin bij het Geuzenmonument, de graven van de in 1951 omgekomen Vlaardingse brandweerlieden en het Indië monument, een grote opknapbeurt. Veel bomen en hagen zijn gesnoeid en het werd er steeds kaler. Maar de resultaten beginnen er goed uit te zien. Onlangs is de grote opknapbeurt van de oude Rooms-Katholieke begraafplaats gereed gekomen ook daar is veel groen gesnoeid, maar dat zal snel weer aangroeien. Het ziet er allemaal weer keurig uit. Een begraafplaats waardig. Een foto reportage is te zien onder de button Fotoalbum.

Geschiedenis

De geschiedenis van de R.K. Begraafplaats is iets ouder dan die van de algemene Begraafplaats. Op 2 mei 1820 vond aan het Emaus 46 de plechtige inwijding plaats van deze begraafplaats. Naast de huidige ingang bevond zich eertijds een pastorie waarachter een schuilkerk lag. Na de ingebruikneming van de St. Joannes de Dooperkerk aan de Hoogstraat, in 1869, werden de panden verkocht en werd er alleen nog van de begraafplaats gebruik gemaakt. Het kapelletje is thans nog in gebruik als kunstenaarsatelier.

Deze oude begraafplaats is thans onderdeel van de Algemene begraafplaats Emaus. De inventarisatie staat gepland voor 2013.

 
 

Terug